• 1
  • 2
  • 3
Prev Next

Открито обръщение от участниците в извънредното общо събрание на Международния Център "Рьорих“

Открито обръщение от участниците в извънредното общо събрание на Международния Център "Рьорих“

Открито обръщение от участниците в извънредното общо събрание на Международната неправителствена организация „Международен Център Рьорих“ към Президента на Руската Федерация (РФ), Правителството на РФ, ръководството на Федералното събрание на РФ,...

Изложбата „Пактът Рьорих. История и съвременност“ в Хасково

Изложбата „Пактът Рьорих. История и съвременност“ в Хасково

На 20 октомври 2015 година в Хасково бе открита изложбата „Пактът Рьорих. История и съвременност“, посветена на 80-годишнината на Пакта Рьорих и 70-годишнината на ЮНЕСКО. Експозицията на Международния Център „Рьорих“...

Конференцията "80 години Пакт Рьорих" в МЦР бе проведена под патронажа на ЮНЕСКО

Конференцията "80 години Пакт Рьорих" в МЦР бе проведена под патронажа на ЮНЕСКО

В обществения Музей "Н. К. Рьорих" на Международния Център "Рьорих", под патронажа на ЮНЕСКО, от 8 до 11 октомври 2015 година се състоя Международната научно-обществена конференция "80 години Пакт Рьорих"....

Рьорих в Националната галерия за чуждестранно изкуство


   Националната галерия за чуждестранно изкуство в София разполага с изключително богата колекция от картини на Николай Рьорих, състояща се от 248 картини на художника. Тя включва шест големи платна, сред които и сюжетни –„Хълмът на Тара“, „О, Идващият!“, „Терафим“. Значителна част от колекцията на Галерията включва етюди от известния Хималайски цикъл на Рьорих. nacionalna-galeriq-2Забележителни са словата на Джавахарлал Неру за творчеството на Николай Рьорих: „Поразявам се от размаха и богатството на неговата дейност и творчески гений. Велик художник, велик учител и писател, археолог и изследовател, той се докосва и осветлява толкова много аспекти от човешките стремежи. Самото количество картини е изумително – хиляди картини и всяка от тях е велико произведение на изкуството. Когато гледате тези платна, много от които изобразяват Хималаите, вие сякаш улавяте духа на тези велики планини, които с векове са се възвисявали над равнините на Индия и са били наши стражи. Неговите картини ни напомнят много неща от нашата история, нашето мислене, нашето културно и духовно наследство, много – не само за миналото на Индия, но и за нещо постоянно и вечно...“.

  nacionalna-galeriq-1 Националната галерия за чуждестранно изкуство притежава и три забележителни шедьовъра на Святослав Рьорих, които поразяват със своята красота и сила на въздействието. Това са картините „Яков и Ангелът“, „Кандженджанга“ и портрет от Святослав Рьорих на баща му Николай Рьорих.

През 2005 година за пръв път в България бе открита постоянна експозиция от 74 картини на Николай Рьорих, обособени в зала „Рьорих“ на Националната галерия за чуждестранно изкуство. В постоянната експозиция бе включен и портретът на Николай Рьорих от Святослав Рьорих. nacionalna-galeriq-6 pismoСъздаването на зала „Рьорих“ и нейната прекрасна атмосфера даде възможност за провеждането от Национално сдружение „Рьорих“ съвместно с Националната галерия за чуждестранно изкуство и други наши културни и академични институции на редица прояви (чествания, срещи, лекции, прожекции на филми и други), които запознават културната общественост с многостранното духовно наследство на семейство Рьорих.

nacionalna-galeriq-7Понастоящем, от края на 2012 година, поради цялостна реконструкция на сградата на Националната галерия за чуждестранно изкуство в София, експозицията в зала „Рьорих“, така както и в другите зали на Галерията, не е достъпна. Националното сдружение „Рьорих“ искрено се надява, че след приключване на мащабната реконструкция цялата колекция от картини на Николай Рьорих и Святослав Рьорих на Националната галерия за чуждестранно изкуство ще бъде постоянно изложена.

nacionalna-galeriq-8През 2012 година за пръв път в нашата страна бе издаден от Националната галерия за чуждестранно изкуство каталог „Колекция Николай Рьорих“, който прави достояние на обществеността цялостната сбирка на Галерията от 248 картини на Николай Рьорих. Изданието бе осъществено благодарение на спомоществователството на Международния Център „Рьорих“ и методологичното съдействие на неговите научни сътрудници.