• 1
  • 2
  • 3
Prev Next

В памет на първия Президент на Международния Център „Рьорих“ Генадий Михайлович Печников

В памет на първия Президент на Международния Център „Рьорих“ Генадий Михайлович Печников

На 27 април 2018 година завърши своя земен път първият Президент на Международния Център "Рьорих" Генадий Михайлович Печников. Публикуваме текста в памет на Г.М. Печников от колектива на Международния Център...

Изложба „Пактът Рьорих. История и съвременност“ в Силистра

Изложба „Пактът Рьорих. История и съвременност“ в Силистра

В Силистре, в древнем болгарском городе на Дунае, 5 апреля 2017 года открылась выставка Международного Центра Рерихов «Пакт Рериха. История и современность». Выставка представлена в Художественной галерее Силистры (с 5...

Открито обръщение от участниците в извънредното общо събрание на Международния Център "Рьорих“

Открито обръщение от участниците в извънредното общо събрание на Международния Център "Рьорих“

Открито обръщение от участниците в извънредното общо събрание на Международната неправителствена организация „Международен Център Рьорих“ към Президента на Руската Федерация (РФ), Правителството на РФ, ръководството на Федералното събрание на РФ,...

Сирак Скитник. „Музей на Рьорих“. Слово, 1929 година

 

Сирак Скитник. Музей на Рьорих // в. „Слово“, бр. 2220, сряда 6 ноември 1929 година.

 

ИЗКУСТВО И ПУБЛИКА

МУЗЕЙ НА РЬОРИХ 

Тия дни в Ню Йорк тържествено е бил открит музей на Рьорих и чествувана 40 годишната художествена дейност на бележития руски художник. Едновременно в много европейски центрове са били уредени събрания посветени на Рьориха.

Един от най-големите художници на нашето време, Рьорих доживя онова което твърде малцина дочакват приживе – музей само за техните работи.

Онзи, който добре познава творчеството на художника, наистина би се изненадал, че тъкмо новият свят урежда музей на Рьорих. Сигурно има нещо което ние не знаем за задокеанската съвременна култура – и от там изненадата. Рьорих е художник, който надхвърля съвременността – той е вчера, днес и утре, той минава покрай съвременния ритъм, за да търси – вечния. Нашата съвременност няма мащаб за него.

Музеят на Рьорих е здание на двадесет и четири етажа. Поместени са в него около 900 негови работи. И всичко което създаде до края на живота си художника, ще отиде в него.

В музея има школа за преподаване на живопис, скулптура, графика, иконопис, театрално изкуство, танци и пр. В зданието се помещава и „Международния художествен център“. Задачата му е да организира изложби, лекции по изкуство, да издава художествени и научни сборници.

Само 8 години са били нужни на художника да „завладее“ Америка. Защото когато той отива в 1920 година там никой не го е познавал. Днес за него пишат. Той създава могъщо движение за разбирателство между народите на почвата на красотата и знанието.

По случай 40 годишната му деятелност е пуснат медал с неговия лик. В Париж в деня на откриването на музея е било уредено тържествено събрание в негова чест от „Комитета на французските приятели на Рьориха“, на което са присъствували много официални представители на Америка и Франция.

 

С.С. [Сирак Скитник]