• 1
  • 2
  • 3
Prev Next

В памет на първия Президент на Международния Център „Рьорих“ Генадий Михайлович Печников

В памет на първия Президент на Международния Център „Рьорих“ Генадий Михайлович Печников

На 27 април 2018 година завърши своя земен път първият Президент на Международния Център "Рьорих" Генадий Михайлович Печников. Публикуваме текста в памет на Г.М. Печников от колектива на Международния Център...

Изложба „Пактът Рьорих. История и съвременност“ в Силистра

Изложба „Пактът Рьорих. История и съвременност“ в Силистра

В Силистре, в древнем болгарском городе на Дунае, 5 апреля 2017 года открылась выставка Международного Центра Рерихов «Пакт Рериха. История и современность». Выставка представлена в Художественной галерее Силистры (с 5...

Открито обръщение от участниците в извънредното общо събрание на Международния Център "Рьорих“

Открито обръщение от участниците в извънредното общо събрание на Международния Център "Рьорих“

Открито обръщение от участниците в извънредното общо събрание на Международната неправителствена организация „Международен Център Рьорих“ към Президента на Руската Федерация (РФ), Правителството на РФ, ръководството на Федералното събрание на РФ,...

Вечер в Международния Център "Рьорих", посветена на рождения ден на Елена Рьорих

 

 LV 0011Вечер, посветена на рождения ден на

Елена Ивановна Рьорих

 14.02.2014 г.

(от сайта на МЦР)

Под звуците на анданте от балета на П. И. Чайковски „Лешникотрошачката на 12 февруари 2014 година в обществения музей „Н. К. Рьорих на Международния Център „Рьорих“ бе открита тържествената вечер, посветена на рождения ден на Елена Ивановна Рьорих.

Събитието бе проведено на фона на тежката финансова ситуация, в която вече почти три месеца се намира Международният Център „Рьорих“ (МЦР) и неговият Музей след закриването на Мастер-Банк. По утвърдила се традиция в този ден се обявяват лауреатите на Международната премия „Елена И. Рьорих“, учредена през 2008 година от Благотворителния фонд „Елена И. Рьорих”. Този път лауреати на премията станаха меценатите на неправителствения Музей „Н. К. Рьорих“ Борис Илич Булочник и Надежда Михайловна Булочник.

Вечерта бе открита от първия вицепрезидент на МЦР, генерален директор на Музея „Н. К. Рьорих“, президент на Благотворителния фонд „Елена И. Рьорих“, заслужил деец на изкуствата на Руската Федерация Людмила Василиевна Шапошникова. Тя отбеляза, че на великата дъщеря на Русия Елена Ивановна Рьорих принадлежи изключителна роля в еволюционно-духовния процес на създаване на нов космически мироглед на нашата планета. Космическата еволюция е процес, в който Висшето води нисшето. На планетата Земя този процес винаги се осъществява чрез човека. И този човек е била Елена Ивановна Рьорих. Именно чрез нея на нашата планета се е осъществил поредният импулс на космическата еволюция под формата на знанията на философската система на Реалния Космос – Жива Етика, създадена от Елена Рьорих в сътрудничество с Учителите на Изтока.

В своето изказване Людмила Василиевна обърна особено внимание на това какво хората влагат в понятието „културен човек“: „Да бъдеш културен и да бъдеш образован далеч не е едно и също. Културата – това винаги е духовност, това е новото, това е движение нагоре. Истински културният човек е онзи, който отдава себе си за еволюцията… Такъв човек за неправителствения Музей „Н. К. Рьорих“ стана един от неговите основатели, без чиято дейност много проекти, осъществявани от Международния Център „Рьорих“ не биха могли да се случат и да се развиват на достойно ниво“.

В напрегнатата тишина на залата Людмила Василиевна назова имената на лауреатите на Международната премия „Елена Ивановна Рьорих“. Това са Борис Илич Булочник и Надежда Михайловна Булочник в новата номинация, учредена от ръководството на Фонд – „За принос в развитието на Музея «Н. К. Рьорих»“. В продължение на 20 години Б. И. Булочник и Н. М. Булочник оказват огромна всестранна помощ в изграждането и развитието на обществения Музей. И тази дейност бе отбелязана с високата награда.

NN Cherkashina DSCF0048След Л. В. Шапошникова се изказаха сътрудниците на Международния Център „Рьорих“, които представиха основните направления, по които семейство Булочник, продължавайки най-добрите традиции на руското меценатство, осъществяваха безкористна благотворителна помощ на Музея.

„Днес в залата има много познати лица. Пред нашите очи се създаваше нашият Музей, храм на науката и изкуството… Ние се намираме в залата „Святослав Николаевич Рьорих“. Огледайте се наоколо! – обърна се към публиката заместник-генералният директор на музея „Н. К. Рьорих“ Наталия Николаевна Черкашина, сочейки безценните шедьоври на Николай и Святослав Рьорих, придобити благодарение на Б. И. Булочник, на обзавеждането на залите, на системата за „климат-контрол“ и противопожарната сигурност, на елементите на дизайна на интериора. – Неговите дела говорят сами за себе си. Във всички времена културата я създават хора със светла душа и открито сърце“.

За това как Б. И. Булочник, следвайки заветите на С. Н. Рьорих, помагаше за популяризацията на наследството на семейство Рьорих; как с негова подкрепа Музеят проведе над 500 подвижни изложби в Русия и извън нейните предели разказа заместник-ръководителят на отдела за изложби на МЦР Татяна Алексанровна Иванова.

Orlovskaya DSCF0064Ръководителят на Отдела за ръкописи на МЦР Ирина Владимировна Орловская говори за безценната помощ на Б. И. Булочник в обзавеждането на отдела с най-съвременно оборудване, за попълването на фондовете с нови архивни материали, които меценатът на Музея придоби на световните аукциони за изкуство, за помощта му при реставрирането на безценни артефакти, в това число ръкописа на „Шахнаме“ от ХVІ век. И. В. Орловская специално отбеляза ролята на Б. И. Булочник в придобиването за Музея на картини и предмети от разграбената квартира на Юрий Н. Рьорих, които бяха предмет на разпродажба от частни лица.

Ръководителят на научната библиотека на МЦР Наталия Карловна Воробьова сподели спомени как Борис Илич и Надежда Михйловна Булочник в течение на много години щедро са помагали за попълването на библиотеката на МЦР с редки книги, уникални албуми по история на изкуството на различни страни, с исторически справочници, енциклопедии, раритетни издания за колекционери. Наталия Воробьова подчерта, че семейство Булочник е подарявало книги на библиотеката не защото те не им са нужни, а защото са искали тези книги да станат достояние за всички.

AA Anikin DSCF0071Сергей Анатолиевич Аникин разказа колко внимание Б. И. Булочник е отделял в продължение на 15 години на създаването на Издателския отдел на МЦР. Благодарение на неговата меценатската помощ, Международният Център „Рьорих“ успява да придобие възможно най-модерното издателско оборудване, позволяващо да бъдат изпълнявани издателски задачи на каквото и да е ниво на сложност. Именно финансовата помощ на Б. И. Булочник е позволила да се реализира програмата за техническо обзавеждане на всички подразделения на Международния Център „Рьорих“ със съвременно офисно оборудване, да се създаде в Музея фото студио на нивото на световните стандарти.

Заместник-генералният директор на Музея „Н. К. Рьорих“ по научната работа, докторът на философските науки, професор Виктор Василевич Фролов каза, че материалната помощ на Борис Илич и Надежда Михайловна Булочник за Музея е по своята същност еволюционно действие и подчерта: „Всичко, което те направиха за културата, трябва да се разглежда в контекста на космическата еволюция“. В. В. Фролов отбеляза помощта на Борис Булочник за издаване на научните трудове, които подготви за публикация Обединеният научен център по проблемите на космическото мислене, в това число серията „Да защитим името и наследството на семейство Рьорих“. Професор В. В. Фролов завърши с думите на Л. В. Шапошникова, прозвучали в едно от нейните изказвания: „Ние с вас се оказахме на гребена на велика борба – борбата на новото със старото, на светлината с тъмата, на доброто със злото. Нека бъдем достойни за това най-трудно и почетно място. На такова място нямат право нито страхливците, нито предателите, нито слабодушните. И колкото повече време минава, толкова с по-голяма сила потокът на космическа еволюция ще отхвърля тези, които служат за опора на силите на тъмата и злото, и толкова по-широк ще бъде водоразделът между тъмнината и светлината. Дойде време за велик избор. И вие – тези, които така или иначе са се докоснали до философията Жива Етика, – трябва да помните, че всичко това не са само книжни образи, но става в реалния живот и трябва да умеем да видим всичко това със собствените си очи, да осъзнаем своя дълг и своето място в тази борба“.

Без меценатската подкрепа на проекта за реставрацията на имението „Лопухини“ (в което се помещава МЦР) уникалният архитектурен комплекс на здания от ХVІІ-ХІХ век би бил изгубен завинаги за Москва и за Русия. За това разказа главният архитект на МЦР Ирина Рудолфовна Красавцева-Байда.

Ръководителят на Автономната научна група на МЦР Виктор Едуардович Жигота предложи да се осмисли  дейността на Борис Илич Булочник като историческо еволюционно явление. „Меценат, – подчерта Виктор Жигота, – това е определено състояние на душата“. Има такъв тип меценати, каза той, които подкрепят началото на нов исторически цикъл, когато в света идват Учители и донасят ново етическо, философско учение. Такива учения се нуждаят от подкрепата на меценатите, създаващи материални условия за реализацията на тези импулси на космическата еволюция.

AV Stecenko DSCF0084Общото мнение на събралите се в залите на Музея изрази първият заместник- генерален директор на музея „Н. К. Рьорих” Александър Виталиевич Стеценко: „Ще дойде времето, когато държавата по достойнство ще оцени значението на меценатите“. Той напомни думите, казани от Л. В. Шахошникова през 2002 година: „Да се защитава културата не е безопасно“. Александър Виталиевич разказа за това, че Борис Илич винаги се е стараел да помага за решаване на сложните проблеми и е бил в авангарда на защитниците на Музея  и идеите на семейство Рьорих в най-трудните времена: „Върху този, който върви отпред, се стоварва първият и най-жесток удар на клеветата. Така стана и с Б. И. Булочник. Отстранявайки го, нашите неприятели се стремиха да уплашат нас, сътрудниците и приятелите на Музея, продължителите на идеите на семейство Рьорих и на тяхната борба за съхраняване на Културата. Но ние сме пълни с решимост да продължим реализацията на започнатите проекти“.

П. М. Журавихин, отговорен секретар на МЦР, помощник на изпълнителния директор на Благотворителния фонд „Елена И. Рьорих“, разказа за още една страна от дейността на меценатите – за тяхната подкрепа на младите дарования, стипендиантите на Благотворителния фонд „Елена И. Рьорих“: „На децата той отделяше специална грижа“. Павел Журавихин припомни, че Борис и Надежда Булочник оказваха безкористна лична помощ на много талантливи деца. Не случайно един от стипендиантите Джонатан Кимелфелд посвети на Б. И. Булочник следващите стихове:

 В един от най-топлите месеци в Русия

под съзвездието Рак

на свят се появи Борис,

за да може с лъчите на човечността своя

да стопли талантливите деца

и да открие път за много неизвестни [таланти],

да изпълни света с хармония и красота,

дарявайки топлината на своята душа.

 Б. И. Булочник планираше да създаде условия за практическата реализация на научните идеи и иновационни разработки на младите дарования. За съжаление, прекратяването на дейността на Мастер-Банк разруши тези планове. Надежда Михайловна Булочник предаваше в Благотворителния фонд „Елена Ивановна Рьорих“ за подкрепа на младите дарования всички средства, получавани от провеждането на персоналните изложби на творческите й произведения.

 Вечерта, посветена на рождения ден на Елена Ивановна Рьорих, завърши с концерт на класическа музика в изпълнение на лауреатите на международни конкурси Николай и Данил Кузнецови.120214 koncert