• 1
  • 2
  • 3
Prev Next

В памет на първия Президент на Международния Център „Рьорих“ Генадий Михайлович Печников

В памет на първия Президент на Международния Център „Рьорих“ Генадий Михайлович Печников

На 27 април 2018 година завърши своя земен път първият Президент на Международния Център "Рьорих" Генадий Михайлович Печников. Публикуваме текста в памет на Г.М. Печников от колектива на Международния Център...

Изложба „Пактът Рьорих. История и съвременност“ в Силистра

Изложба „Пактът Рьорих. История и съвременност“ в Силистра

В Силистре, в древнем болгарском городе на Дунае, 5 апреля 2017 года открылась выставка Международного Центра Рерихов «Пакт Рериха. История и современность». Выставка представлена в Художественной галерее Силистры (с 5...

Открито обръщение от участниците в извънредното общо събрание на Международния Център "Рьорих“

Открито обръщение от участниците в извънредното общо събрание на Международния Център "Рьорих“

Открито обръщение от участниците в извънредното общо събрание на Международната неправителствена организация „Международен Център Рьорих“ към Президента на Руската Федерация (РФ), Правителството на РФ, ръководството на Федералното събрание на РФ,...

Евтимий Търновски – слава и гордост на своята епоха, Паметно тържество в старопрестолния град. Статия на Мария Колева във в. Народна Култура, 1978 година

 

 

 

Евтимий Търновски – слава и гордост на своята епоха, Паметно тържество в старопрестолния град. Статия на Мария Колева // в. „Народна култура“, бр. 19, 12 май 1978 година.

  

Евтимий Търновски – слава и гордост на своята епоха

 

Паметно тържество в старопрестолния град

 

8 май 1978 година. Светъл спомен ще остави този ден в сърцата и съзнанието на стотици трудещи се, студенти, ученици и преподаватели от Велико Търново, събрали се на историческия хълм Света гора, за да отдадат почит към крупното културно и родолюбиво дело на големия български книжовник и патриот Патриарх Евтимий. На този хълм, където преди шест века огнището на прочутата Търновска книжовна школа е разпръсквало светлина и знание, днес се издига монументален и емоционално силно въздействащ паметник на човека, който остана навеки в нашата история като от гордите символи на българския дух и култура.

Вълнуващо слово при откриването на паметника на Патриарх Евтимий произнесе др. Людмила Живкова, председател на Комитета за култура.

Паметникът е създаден от скулптура Борис Гондов и архитекта Димитър Кръстев. Той е едно сполучливо художествено архитектурно решение, което въплъщава силно и вярно непреходната стойност и безсмъртието на историческото дело на тази изключителна по своя талант и изява личност.

След откриването на паметника в аулата на Великотърновския университет „Кирил и Методий“ се състоя тържествено събрание по случай 650-годишнината от рождението на Патриарх Евтимий, организирано от Комитета за култура, БАН, Софийски университет „Климент Охридски“ и Великотърновски университет „Кирил и Методий“. 

[...] 

СВЯТОСЛАВ РЬОРИХ – ПОЧЕТЕН ДОКТОР НА ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ

 

Същия ден в аулата на университета се състоя и тържествена церемония по случай удостояването на големия художник и изследовател доктор Святослав Рьорих с титлата „Почетен доктор на Великотърновския университет“ за заслуги в укрепването на културните връзки на България с руската и индийската култура. На церемонията присъствуваха председателят на Комитета за култура Людмила Живкова, първият секретар на ОК на БКП Никола Василев, временно управляващият посолството на Индия в София Прадил Кумар Синг, партийни и държавни ръководители на окръга, културни дейци и журналисти.

Откривайки церемонията, ректорът на университета проф. д-р Димитър Филипов обяви решението на Академичния съвет за присъждането на доктор Святослав Рьорих на почетната научна титла, както и на почетния знак на университета, след което доц. Никола Хаджитанев представи Святослав Рьорих. Той говори за неговото израстване като художник, за универсалността на неговите качества и възможности.

След удостояването си доктор Святослав Рьорих произнесе академично слово. В него той изтъкна, че „нашата величава задача е да станем по-добри и съвършени хора. В наши ръце е да станем по-пълноценни личности. Пътят към тази цел е всеки от нас да изпълнява днес работата си по-добре от вчера – макар и само частица повече. И това се отнася за всеки вид труд“.

Веднага след церемонията др. Людмила Живкова и Святослав Рьорих се разписаха в почетната книга на университета.

С указ на Държавния съвет на НРБ Святослав Рьорих бе удостоен с орден „Кирил и Методий“ – І степен, във връзка с посещението му в България и за неговите заслуги за укрепване на културните връзки на НРБ с Индия и руската култура. Високото отличие му бе връчено от др. Людмила Живкова в правителствената резиденция „Арбанаси“. На Святослав Рьорих и съпругата му, видната индийска актриса Девика Рани Рьорих бе връчен и юбилейният медал „100 години от освобождението на България от османско иго“.

Помолих Святослав Рьорих за кратко изявление след връчването на наградите. „Щастлив съм – каза той, – че посетих България. Сърдечно благодаря за отличията. Тук срещнах хора със забележителен кръгозор, целта на които е да се разкраси животът. Специално искам да отбележа това като достойнство на уважавания председател на Комитета за култура Людмила Живкова. Мога искрено да заявя, че в България не се чувствувах гостенин. Искам също така специално да поздравя читателите на в. „Народна култура“.

 

[...]

Мария Колева