• 1
  • 2
  • 3
Prev Next

В памет на първия Президент на Международния Център „Рьорих“ Генадий Михайлович Печников

В памет на първия Президент на Международния Център „Рьорих“ Генадий Михайлович Печников

На 27 април 2018 година завърши своя земен път първият Президент на Международния Център "Рьорих" Генадий Михайлович Печников. Публикуваме текста в памет на Г.М. Печников от колектива на Международния Център...

Изложба „Пактът Рьорих. История и съвременност“ в Силистра

Изложба „Пактът Рьорих. История и съвременност“ в Силистра

В Силистре, в древнем болгарском городе на Дунае, 5 апреля 2017 года открылась выставка Международного Центра Рерихов «Пакт Рериха. История и современность». Выставка представлена в Художественной галерее Силистры (с 5...

Открито обръщение от участниците в извънредното общо събрание на Международния Център "Рьорих“

Открито обръщение от участниците в извънредното общо събрание на Международния Център "Рьорих“

Открито обръщение от участниците в извънредното общо събрание на Международната неправителствена организация „Международен Център Рьорих“ към Президента на Руската Федерация (РФ), Правителството на РФ, ръководството на Федералното събрание на РФ,...

Ново издание на Международния Център „Рьорих“ – клон в България

Katalog Pact Roerich Sofia K 1 small

Пактът Рьорих. История и съвременност. Каталог на изложбата. По случай 80-годишнината на Пакта Рьорих и 70-годишнината на ЮНЕСКО. – София: Международен Център „Рьорих“ – клон в България, 2015 година – 228 с.: ил. Триезично издание: български, английски, руски.

В края на април 2015 година излезе от печат ново издание на Международния Център „Рьорих“ – клон в България: каталог на изложбата „Пактът Рьорих. История и съвременност“, която бе организирана под патронажа на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО в Софийския университет „Свети Климент Охридски“ от 4 до 13 май 2015 година. Изданието е осъществено благодарение на спомоществователството на Индологическа фондация „Изток – Запад“.

В каталога е представена изцяло изложбата в София, посветена на Пакта Рьорих. Тя включва разделите: „Зараждане на идеята за Пакта“; „История на Пакта Рьорих“; „Пактът Рьорих и България“; „Знакът на Триединството във вековете и културите“; „Идеите на Пакта в художественото творчество на Николай Рьорих“; „Актуалността на Пакта Рьорих“ и „Дейността на Международния Център «Рьорих»“.

Каталогът съдържа текстова част. В нея са публикувани Приветствието на Генералния секретар на ООН Бан Ки-мун по случай 80-годишнината на Пакта Рьорих и изложбата за Пакта в ООН (2015), както и Приветствието на Генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова по случай изложбата в централата на ЮНЕСКО в Париж (2012), която постави началото на Международния изложбен проект на МЦР „Пактът Рьорих. История и съвременност“.

Katalog Pact Roerich Sofia K 2 smallКаталогът включва също така статии на изследователи на творчеството на Рьорих, в които е разкрито значението на Пакта Рьорих от юридическа, историческа и философска гледна точка. Това са следните материали: Марга Куцарова. Пактът Рьорих – основа на международноправната система за защита на културните ценности и нейното бъдеще; Ким Смирнов. Красотата ще спаси света, ако светът спаси красотата; Людмила Шапошникова. Актуалността на Пакта Рьорих в съвременния свят; Людмила Шапошникова. Метаисторическият смисъл на Пакта Рьорих.

Изданието е първото по рода си в България. То е предназначено за интересуващите се от опазването на културното наследство, за юристи, историци, изкуствоведи, културолози, педагози, както и за най-широк кръг читатели.