• 1
  • 2
  • 3
Prev Next

В памет на първия Президент на Международния Център „Рьорих“ Генадий Михайлович Печников

В памет на първия Президент на Международния Център „Рьорих“ Генадий Михайлович Печников

На 27 април 2018 година завърши своя земен път първият Президент на Международния Център "Рьорих" Генадий Михайлович Печников. Публикуваме текста в памет на Г.М. Печников от колектива на Международния Център...

Изложба „Пактът Рьорих. История и съвременност“ в Силистра

Изложба „Пактът Рьорих. История и съвременност“ в Силистра

В Силистре, в древнем болгарском городе на Дунае, 5 апреля 2017 года открылась выставка Международного Центра Рерихов «Пакт Рериха. История и современность». Выставка представлена в Художественной галерее Силистры (с 5...

Открито обръщение от участниците в извънредното общо събрание на Международния Център "Рьорих“

Открито обръщение от участниците в извънредното общо събрание на Международния Център "Рьорих“

Открито обръщение от участниците в извънредното общо събрание на Международната неправителствена организация „Международен Център Рьорих“ към Президента на Руската Федерация (РФ), Правителството на РФ, ръководството на Федералното събрание на РФ,...

Ново издание на Международния Център „Рьорих“

Kultura Vremia news 27-02 08-06-15Излезе от печат новият обединен брой № 3 / 4 за 2014 година на списанието "Культура и время" 

Какво определя еволюционната мисия на Русия? Как се формира новото космическо светоусещане в тази страна? Какъв е метаисторическият смисъл на наследството на семейство Рьорих? В какво се състои мисията на международния изложбен проект „Мир чрез култура“? Отговорите на тези и много други въпроси ще могат да открият читателите в новия пореден брой на списанието „Культура и время“. Новият брой започва с прегледа на международната научно-обществена конференция „Русия и наследството на Рьорих“, която се състоя през октомври 2014 година в Международния Център „Рьорих“ в Москва.

 В рубриката „Аспекти на космическия мироглед“ е публикувана статията „Жива Етика в космизма на Иван Ефремов“. Нейният автор – педагогът и историкът Н. Н. Смирнов – представя резултатите на своите многогодишни изследвания на творческото наследство на известния писател и мислител.

 Конникът в алената качулка“ – материал с това заглавие е публикуван в рубриката „Хоризонти на културата“. Той е посветен на 200-годишнината от рождението на Михаил Ломоносов.

 В рубриката „Изток – Запад“ Елизавета Малинина, кандидат на философските науки, доцент в катедрата по ориенталистика на Новосибирския държавен университет, разказва за дзенския монах, художник и философ Сесю Тойо, съвременниците са виждали в него човек, „който се появава веднъж в хилядолетие“.

 В новия брой може също така да прочетете: за изложбата „Пактът Рьорих. История и съвременност“ в Русия и Индия, за идеала на доброто в этическата философия на Лев Толстой, за представителя на испанския авангард Рамон Гомес де ла Серн, за творчеството на художниците Зураб Церетели, Лев Саксонов и Кирил Протопопов, за стипендианта на Благотворителния фонд „Елена Ивановна Рьорих“, 16-годишния учен Дмитрий Резников, за просветителските проекти на Московската библиотека „А. П. Чехов“ и други материали. Списанието „Культура и время“ е територия, отворена за дискусии, но обединяваща хората под знамето на Красотата и Знанието. 

Предварителен преглед на списанието

За поръчване на списанието