• 1
  • 2
  • 3
Prev Next

Открито обръщение от участниците в извънредното общо събрание на Международния Център "Рьорих“

Открито обръщение от участниците в извънредното общо събрание на Международния Център "Рьорих“

Открито обръщение от участниците в извънредното общо събрание на Международната неправителствена организация „Международен Център Рьорих“ към Президента на Руската Федерация (РФ), Правителството на РФ, ръководството на Федералното събрание на РФ,...

Изложбата „Пактът Рьорих. История и съвременност“ в Хасково

Изложбата „Пактът Рьорих. История и съвременност“ в Хасково

На 20 октомври 2015 година в Хасково бе открита изложбата „Пактът Рьорих. История и съвременност“, посветена на 80-годишнината на Пакта Рьорих и 70-годишнината на ЮНЕСКО. Експозицията на Международния Център „Рьорих“...

Конференцията "80 години Пакт Рьорих" в МЦР бе проведена под патронажа на ЮНЕСКО

Конференцията "80 години Пакт Рьорих" в МЦР бе проведена под патронажа на ЮНЕСКО

В обществения Музей "Н. К. Рьорих" на Международния Център "Рьорих", под патронажа на ЮНЕСКО, от 8 до 11 октомври 2015 година се състоя Международната научно-обществена конференция "80 години Пакт Рьорих"....

Ново издание на Международния Център „Рьорих“

Kultura Vremia news 27-02 08-06-15Излезе от печат новият обединен брой № 3 / 4 за 2014 година на списанието "Культура и время" 

Какво определя еволюционната мисия на Русия? Как се формира новото космическо светоусещане в тази страна? Какъв е метаисторическият смисъл на наследството на семейство Рьорих? В какво се състои мисията на международния изложбен проект „Мир чрез култура“? Отговорите на тези и много други въпроси ще могат да открият читателите в новия пореден брой на списанието „Культура и время“. Новият брой започва с прегледа на международната научно-обществена конференция „Русия и наследството на Рьорих“, която се състоя през октомври 2014 година в Международния Център „Рьорих“ в Москва.

 В рубриката „Аспекти на космическия мироглед“ е публикувана статията „Жива Етика в космизма на Иван Ефремов“. Нейният автор – педагогът и историкът Н. Н. Смирнов – представя резултатите на своите многогодишни изследвания на творческото наследство на известния писател и мислител.

 Конникът в алената качулка“ – материал с това заглавие е публикуван в рубриката „Хоризонти на културата“. Той е посветен на 200-годишнината от рождението на Михаил Ломоносов.

 В рубриката „Изток – Запад“ Елизавета Малинина, кандидат на философските науки, доцент в катедрата по ориенталистика на Новосибирския държавен университет, разказва за дзенския монах, художник и философ Сесю Тойо, съвременниците са виждали в него човек, „който се появава веднъж в хилядолетие“.

 В новия брой може също така да прочетете: за изложбата „Пактът Рьорих. История и съвременност“ в Русия и Индия, за идеала на доброто в этическата философия на Лев Толстой, за представителя на испанския авангард Рамон Гомес де ла Серн, за творчеството на художниците Зураб Церетели, Лев Саксонов и Кирил Протопопов, за стипендианта на Благотворителния фонд „Елена Ивановна Рьорих“, 16-годишния учен Дмитрий Резников, за просветителските проекти на Московската библиотека „А. П. Чехов“ и други материали. Списанието „Культура и время“ е територия, отворена за дискусии, но обединяваща хората под знамето на Красотата и Знанието. 

Предварителен преглед на списанието

За поръчване на списанието