• 1
  • 2
  • 3
Prev Next

Открито обръщение от участниците в извънредното общо събрание на Международния Център "Рьорих“

Открито обръщение от участниците в извънредното общо събрание на Международния Център "Рьорих“

Открито обръщение от участниците в извънредното общо събрание на Международната неправителствена организация „Международен Център Рьорих“ към Президента на Руската Федерация (РФ), Правителството на РФ, ръководството на Федералното събрание на РФ,...

Изложбата „Пактът Рьорих. История и съвременност“ в Хасково

Изложбата „Пактът Рьорих. История и съвременност“ в Хасково

На 20 октомври 2015 година в Хасково бе открита изложбата „Пактът Рьорих. История и съвременност“, посветена на 80-годишнината на Пакта Рьорих и 70-годишнината на ЮНЕСКО. Експозицията на Международния Център „Рьорих“...

Конференцията "80 години Пакт Рьорих" в МЦР бе проведена под патронажа на ЮНЕСКО

Конференцията "80 години Пакт Рьорих" в МЦР бе проведена под патронажа на ЮНЕСКО

В обществения Музей "Н. К. Рьорих" на Международния Център "Рьорих", под патронажа на ЮНЕСКО, от 8 до 11 октомври 2015 година се състоя Международната научно-обществена конференция "80 години Пакт Рьорих"....

Международният изложбен проект „Пактът Рьорих. История и съвременност“ в Хага

Haga Zname IMG 4343 smallИзложбата „Пактът Рьорих. История и съвременност“ бе открита на 15 април 2014 година в Двореца на мира в Хага

 През 2015 година се навършват 80 години от подписването на международния Договор за защита на художествените и научни институции и исторически паметници, станал известен като Пакт Рьорих. В навечерието на юбилея Международният Център „Рьорих“ (МЦР) съвместно с Международния комитет за съхранение на наследството на Рьорих осъществяват международен изложбен проект, посветен на това събитие. Поредният етап от реализацията на мащабния проект преминава в Нидерландия.

(от сайта на МЦР)

Haga afisha Gaaga smallИзложбата „Пактът Рьорих. История и съвременност“ бе открита на 15 април 2014 година в Двореца на мира, намиращ се в големия административен и международен център на страната – Хага. Проявата започна с представянето на подготвеното от МЦР видео, разказващо за актуалността на миротворчески идеи на Николай Рьорих. Изложбата е организирана при подкрепата на Министерството на външните работи на Руската Федерация, Посолството на Руската Федерация в Кралство Нидерландия и при непосредственото участие на Йерун Вервлит – директор на Библиотеката на Двореца на мира в Хага, която е едно от най-големите в света хранилища на книги по въпросите на международното публично право. Забележително е и това, че откриването на изложбата се състоя именно в деня на подписването на историческия договор преди 79 години.

 Haga plakat info izlozhba smallВ експозицията са представени материали за историята на създаването на Пакта Рьорих, уникални фотографии и документи, свидетелстващи за процеса на въплъщаване в живота на инициативата на великия хуманист Николай Рьорих, който съумява да обедини световната общественост по това време и да създаде международно движение в името на запазването на Културата за бъдещите поколения. Представени бяха и репродукции от картините на руския Майстор.

 Изтъкнатият руски художник, учен, мислител, обществен деец и миротворец Николай Рьорих има огромен принос за развитието на световната култура. Разработването и подписването на Договора за защита на художествените и научни институции и исторически паметници, станал основа на съвременната международноправна система в областта на опазването на културните ценности, е едно от главните достижения на Рьорих. Девизът на Николай Рьорих: „Там, където е Културата, там е и мирът“ е особено актуален днес, когато в различни региони на планетата, в това число в Украйна, обстановката е пределно накалена, когато човечеството отново е като че ли на границата на студената война. Културното наследство често е една от първите мишени по Haga Генеральный-директор-фонда-Карнеги-Стивен-Хогстратен smallвреме на въоръжените конфликти, религиозните и етническите междуособици. Това е добре известно и в Нидерландия: по време на Втората световна война в резултат от бомбардировките почти напълно е разрушен историческият център на Ротердам, страната се сблъсква с всички ужаси на Холокоста. Настоящата изложба внася своя принос за достигане на взаимното разбирателство между хората, в делото на просвещението и хуманизма.

 Откривайки изложбата Генералният директор на Фондация „Карнеги“ (на която принадлежи Библиотеката на Двореца на мира) Стивън ван Хогстратен подчерта, че Николай Рьорих е първи в делото за защитата на културните ценности, защото инициираният от него Пакт полага основата за съхраняването и защитата на културното наследство от разграбване, незаконна търговия и разрушение. Той разказа за конкретна инициатива на Haga zal smallМинистерството на отбраната на Нидерландия, насочена към повишаване на нивото на знанията в тази област и на утвърждаването в съзнанието на офицерите и войниците на необходимостта от защита и съхраняване на културното наследство. Стивън ван Хогстратен изрази благодарност на Президента на Международния Център „Рьорих“ и на Международния комитет за съхранение на наследството на Рьорих А. П. Лосюков, на вицепрезидента на МЦР А. В. Стеценко, на художника и скулптора госпожа Ингрид Ролема и на посланика по култура в Министерството на външните работи на Нидерландия госпожа Ренилда Стеегс за сътрудничеството в реализацията на този толкова важен проект.

 Haga Иерун-Вервлиет smallВ приветственото си слово директорът на Библиотеката на Двореца на мира Йерун Вервлит не скри радостта си от провеждането на изложбата. Той разказа за това как се е родила идеята за провеждане на изложбата и изрази признателност на всички сътрудници на МЦР и Двореца на мира, участвали непосредствено в нейната подготовка. Йерун Вервлит разказа за историята на създаването на Двореца на мира в Хага и за неговите задачи, за предстоящото през май 2014 година честване именно в Двореца на мира на 60-годишнината от подписването на Хагската конвенция за защита на културните ценности в случай на въоръжен конфликт. Господин Вервлит представи кратък исторически преглед на разграбването и унищожаването на културни ценности от времената на Римската империя до наши дни и посочи, че за съжаление унищожаването на паметниците на културата продължава и днес в Египет, Сирия и други горещи точки. Той подчерта, че Пактът Рьорих защитава културното наследство не само в период на въоръжени конфликти, но и в мирно време, поради което този договор е уникален поради всеобхватния характер на предоставяната от него защита за историческите паметници, културните, художествените, научните и образователни институции.

 Haga Александр-Прохорович-Лосюков smallПрезидентът на Международния Център „Рьорих“ Александър Прохорович Лосюков в своето изказване изрази благодарност на Министерството на външните работи на Русия, на Посолството на Русия в Нидерландия и на ръководството на Двореца на мира за техния голям принос за организирането на изложбата, посветена на Пакта Рьорих. Той подчерта, че в основата на философската концепция на Пакта е идеята за това, че еволюцията на човечеството е невъзможна без осъзнаването на значението на Културата и нейното съхраняване. Николай Рьорих за пръв път успява да обедини значителна част от международната общност около идеята за защита на културното наследство на народите. Тази идея е особено актуална в съвременния свят. Именно поради това, провеждането на изложбата на МЦР за Пакта Рьорих в Двореца на мира, където сега е разположен Международният съд на ООН, е много значително събитие. Именно тук през 1899 година по инициатива на Русия преминава първата Конференция, посветена на проблемите на мира.

 Ингрид Ролема, художник и юрист, като приветства Haga Ингрид-Роллема smallприсъстващите посочи, че докосвайки се неотдавна до творчеството на Рьорих е открила за себе си изключително много нови неща, които по-рано не би могла и да си представи и това откритие я е поразило. В картините на Николай Рьорих пред нея са се разгърнали напълно непознати по-рано хоризонти. Изкуството на Николай Рьорих, отбеляза тя, убедително показва, че този човек е обичал целия свят. Неговото творчество е изпълнено с дълбок смисъл и висока цел. „Фондът на Принц Клаус – подчерта тя, – вече 12 години осъществява това, което Рьорих е започнал да реализира преди 100 години“. Госпожа Ролема обърна особено внимание върху това, че Николай Рьорих с мислите и идеите си е изпреварил своето време и затова пред неговото творчеството се разкрива забележително бъдеще.

 Ренилда Стеегс, Посланик по културата в Министерството на външните работи на Нидерландия, в своето слово обърна вниманието на гостите на факта, че през 2014 година Haga Ренильде-Стегс smallние отбелязваме три юбилея – 140 години от рождението на Николай Рьорих, 60 години от подписването на Хагската конвенция от 1954 година за защита на културните ценности по време на въоръжен конфликт и 15 години от подписването на Втория протокол към Хагската конвенция. Тя отбеляза, че Пактът Рьорих полага основата на съвременната международноправна система в областта на съхраняването на културното наследство. Понастоящем вече съществува внушителен обем от международни договори, насочени към защитата на културните ценности, но за съжаление това не е прекратило тяхното унищожаване и разграбване в многочислени войни. Дипломатът особено подчерта, че днес разрушаването на обектите на културата представлява не само страничен резултат от воденето на военни действия, а много често именно тези обекти стават мишена за умишлени атаки и разрушения. За съжаление, понастоящем само 67 държави са ратифицирали Втория протокол към Хагската конвенция от 1954 година. Това означава, че имаме още много работа по спасяването на културните ценности. В заключение госпожа Стеегс отбеляза, че културата е ключът към разбирането на живота и пожела на всички да се вдъхновят от примера на Николай Рьорих и на тези, които са поели върху себе си трудната мисия да продължат неговото дело.

 Haga Жилко-Борис-Анатольевич Посольства-РФ smallПриветствайки присъстващите Борис Анатолиевич Жилко, съветник-посланик в Посолството на Руската Федерация в Нидерландия отбеляза, че не случайно изложбата, посветена на Пакта Рьорих, се провежда именно в Двореца на мира в юбилейната година за Хагската конвенция за защита на културните ценности. Представителят на Русия обърна внимание на символизма на събитието и, в частност, на обстоятелството, че изложбата се открива именно в деня на подписването на Пакта Рьорих.

 В тържествената обстановка Знамето на Мира бе връчено на Генералния директор на Фондация „Карнеги“ Стивън ван Хогстратен. Понастоящем флагът с емблемата на Пакта Рьорих се развява над Двореца на мира в Хага заедно с флага на ООН. Този символичен акт свидетелства за международното признание на приноса на Николай Рьрих в делото за защита на културното наследство на света. 

ВИДЕО: Издигане на Знамето на Мира над Двореца на мира в Хага


Материали по темата:

"Знамето на Мира над Хага" / Интернет-списание "Музеите на Русия"

Култура: Нидерландия-Русия-изложба / ITAR-TASS, Еuronews, 16.04.2014

15 април- Международен ден на културата / РИА Новости