• 1
  • 2
  • 3
Prev Next

В памет на първия Президент на Международния Център „Рьорих“ Генадий Михайлович Печников

В памет на първия Президент на Международния Център „Рьорих“ Генадий Михайлович Печников

На 27 април 2018 година завърши своя земен път първият Президент на Международния Център "Рьорих" Генадий Михайлович Печников. Публикуваме текста в памет на Г.М. Печников от колектива на Международния Център...

Изложба „Пактът Рьорих. История и съвременност“ в Силистра

Изложба „Пактът Рьорих. История и съвременност“ в Силистра

В Силистре, в древнем болгарском городе на Дунае, 5 апреля 2017 года открылась выставка Международного Центра Рерихов «Пакт Рериха. История и современность». Выставка представлена в Художественной галерее Силистры (с 5...

Открито обръщение от участниците в извънредното общо събрание на Международния Център "Рьорих“

Открито обръщение от участниците в извънредното общо събрание на Международния Център "Рьорих“

Открито обръщение от участниците в извънредното общо събрание на Международната неправителствена организация „Международен Център Рьорих“ към Президента на Руската Федерация (РФ), Правителството на РФ, ръководството на Федералното събрание на РФ,...

Международният изложбен проект „Пактът Рьорих. История и съвременност“ в Хага

Haga Zname IMG 4343 smallИзложбата „Пактът Рьорих. История и съвременност“ бе открита на 15 април 2014 година в Двореца на мира в Хага

 През 2015 година се навършват 80 години от подписването на международния Договор за защита на художествените и научни институции и исторически паметници, станал известен като Пакт Рьорих. В навечерието на юбилея Международният Център „Рьорих“ (МЦР) съвместно с Международния комитет за съхранение на наследството на Рьорих осъществяват международен изложбен проект, посветен на това събитие. Поредният етап от реализацията на мащабния проект преминава в Нидерландия.

(от сайта на МЦР)

Haga afisha Gaaga smallИзложбата „Пактът Рьорих. История и съвременност“ бе открита на 15 април 2014 година в Двореца на мира, намиращ се в големия административен и международен център на страната – Хага. Проявата започна с представянето на подготвеното от МЦР видео, разказващо за актуалността на миротворчески идеи на Николай Рьорих. Изложбата е организирана при подкрепата на Министерството на външните работи на Руската Федерация, Посолството на Руската Федерация в Кралство Нидерландия и при непосредственото участие на Йерун Вервлит – директор на Библиотеката на Двореца на мира в Хага, която е едно от най-големите в света хранилища на книги по въпросите на международното публично право. Забележително е и това, че откриването на изложбата се състоя именно в деня на подписването на историческия договор преди 79 години.

 Haga plakat info izlozhba smallВ експозицията са представени материали за историята на създаването на Пакта Рьорих, уникални фотографии и документи, свидетелстващи за процеса на въплъщаване в живота на инициативата на великия хуманист Николай Рьорих, който съумява да обедини световната общественост по това време и да създаде международно движение в името на запазването на Културата за бъдещите поколения. Представени бяха и репродукции от картините на руския Майстор.

 Изтъкнатият руски художник, учен, мислител, обществен деец и миротворец Николай Рьорих има огромен принос за развитието на световната култура. Разработването и подписването на Договора за защита на художествените и научни институции и исторически паметници, станал основа на съвременната международноправна система в областта на опазването на културните ценности, е едно от главните достижения на Рьорих. Девизът на Николай Рьорих: „Там, където е Културата, там е и мирът“ е особено актуален днес, когато в различни региони на планетата, в това число в Украйна, обстановката е пределно накалена, когато човечеството отново е като че ли на границата на студената война. Културното наследство често е една от първите мишени по Haga Генеральный-директор-фонда-Карнеги-Стивен-Хогстратен smallвреме на въоръжените конфликти, религиозните и етническите междуособици. Това е добре известно и в Нидерландия: по време на Втората световна война в резултат от бомбардировките почти напълно е разрушен историческият център на Ротердам, страната се сблъсква с всички ужаси на Холокоста. Настоящата изложба внася своя принос за достигане на взаимното разбирателство между хората, в делото на просвещението и хуманизма.

 Откривайки изложбата Генералният директор на Фондация „Карнеги“ (на която принадлежи Библиотеката на Двореца на мира) Стивън ван Хогстратен подчерта, че Николай Рьорих е първи в делото за защитата на културните ценности, защото инициираният от него Пакт полага основата за съхраняването и защитата на културното наследство от разграбване, незаконна търговия и разрушение. Той разказа за конкретна инициатива на Haga zal smallМинистерството на отбраната на Нидерландия, насочена към повишаване на нивото на знанията в тази област и на утвърждаването в съзнанието на офицерите и войниците на необходимостта от защита и съхраняване на културното наследство. Стивън ван Хогстратен изрази благодарност на Президента на Международния Център „Рьорих“ и на Международния комитет за съхранение на наследството на Рьорих А. П. Лосюков, на вицепрезидента на МЦР А. В. Стеценко, на художника и скулптора госпожа Ингрид Ролема и на посланика по култура в Министерството на външните работи на Нидерландия госпожа Ренилда Стеегс за сътрудничеството в реализацията на този толкова важен проект.

 Haga Иерун-Вервлиет smallВ приветственото си слово директорът на Библиотеката на Двореца на мира Йерун Вервлит не скри радостта си от провеждането на изложбата. Той разказа за това как се е родила идеята за провеждане на изложбата и изрази признателност на всички сътрудници на МЦР и Двореца на мира, участвали непосредствено в нейната подготовка. Йерун Вервлит разказа за историята на създаването на Двореца на мира в Хага и за неговите задачи, за предстоящото през май 2014 година честване именно в Двореца на мира на 60-годишнината от подписването на Хагската конвенция за защита на културните ценности в случай на въоръжен конфликт. Господин Вервлит представи кратък исторически преглед на разграбването и унищожаването на културни ценности от времената на Римската империя до наши дни и посочи, че за съжаление унищожаването на паметниците на културата продължава и днес в Египет, Сирия и други горещи точки. Той подчерта, че Пактът Рьорих защитава културното наследство не само в период на въоръжени конфликти, но и в мирно време, поради което този договор е уникален поради всеобхватния характер на предоставяната от него защита за историческите паметници, културните, художествените, научните и образователни институции.

 Haga Александр-Прохорович-Лосюков smallПрезидентът на Международния Център „Рьорих“ Александър Прохорович Лосюков в своето изказване изрази благодарност на Министерството на външните работи на Русия, на Посолството на Русия в Нидерландия и на ръководството на Двореца на мира за техния голям принос за организирането на изложбата, посветена на Пакта Рьорих. Той подчерта, че в основата на философската концепция на Пакта е идеята за това, че еволюцията на човечеството е невъзможна без осъзнаването на значението на Културата и нейното съхраняване. Николай Рьорих за пръв път успява да обедини значителна част от международната общност около идеята за защита на културното наследство на народите. Тази идея е особено актуална в съвременния свят. Именно поради това, провеждането на изложбата на МЦР за Пакта Рьорих в Двореца на мира, където сега е разположен Международният съд на ООН, е много значително събитие. Именно тук през 1899 година по инициатива на Русия преминава първата Конференция, посветена на проблемите на мира.

 Ингрид Ролема, художник и юрист, като приветства Haga Ингрид-Роллема smallприсъстващите посочи, че докосвайки се неотдавна до творчеството на Рьорих е открила за себе си изключително много нови неща, които по-рано не би могла и да си представи и това откритие я е поразило. В картините на Николай Рьорих пред нея са се разгърнали напълно непознати по-рано хоризонти. Изкуството на Николай Рьорих, отбеляза тя, убедително показва, че този човек е обичал целия свят. Неговото творчество е изпълнено с дълбок смисъл и висока цел. „Фондът на Принц Клаус – подчерта тя, – вече 12 години осъществява това, което Рьорих е започнал да реализира преди 100 години“. Госпожа Ролема обърна особено внимание върху това, че Николай Рьорих с мислите и идеите си е изпреварил своето време и затова пред неговото творчеството се разкрива забележително бъдеще.

 Ренилда Стеегс, Посланик по културата в Министерството на външните работи на Нидерландия, в своето слово обърна вниманието на гостите на факта, че през 2014 година Haga Ренильде-Стегс smallние отбелязваме три юбилея – 140 години от рождението на Николай Рьорих, 60 години от подписването на Хагската конвенция от 1954 година за защита на културните ценности по време на въоръжен конфликт и 15 години от подписването на Втория протокол към Хагската конвенция. Тя отбеляза, че Пактът Рьорих полага основата на съвременната международноправна система в областта на съхраняването на културното наследство. Понастоящем вече съществува внушителен обем от международни договори, насочени към защитата на културните ценности, но за съжаление това не е прекратило тяхното унищожаване и разграбване в многочислени войни. Дипломатът особено подчерта, че днес разрушаването на обектите на културата представлява не само страничен резултат от воденето на военни действия, а много често именно тези обекти стават мишена за умишлени атаки и разрушения. За съжаление, понастоящем само 67 държави са ратифицирали Втория протокол към Хагската конвенция от 1954 година. Това означава, че имаме още много работа по спасяването на културните ценности. В заключение госпожа Стеегс отбеляза, че културата е ключът към разбирането на живота и пожела на всички да се вдъхновят от примера на Николай Рьорих и на тези, които са поели върху себе си трудната мисия да продължат неговото дело.

 Haga Жилко-Борис-Анатольевич Посольства-РФ smallПриветствайки присъстващите Борис Анатолиевич Жилко, съветник-посланик в Посолството на Руската Федерация в Нидерландия отбеляза, че не случайно изложбата, посветена на Пакта Рьорих, се провежда именно в Двореца на мира в юбилейната година за Хагската конвенция за защита на културните ценности. Представителят на Русия обърна внимание на символизма на събитието и, в частност, на обстоятелството, че изложбата се открива именно в деня на подписването на Пакта Рьорих.

 В тържествената обстановка Знамето на Мира бе връчено на Генералния директор на Фондация „Карнеги“ Стивън ван Хогстратен. Понастоящем флагът с емблемата на Пакта Рьорих се развява над Двореца на мира в Хага заедно с флага на ООН. Този символичен акт свидетелства за международното признание на приноса на Николай Рьрих в делото за защита на културното наследство на света. 

ВИДЕО: Издигане на Знамето на Мира над Двореца на мира в Хага


Материали по темата:

"Знамето на Мира над Хага" / Интернет-списание "Музеите на Русия"

Култура: Нидерландия-Русия-изложба / ITAR-TASS, Еuronews, 16.04.2014

15 април- Международен ден на културата / РИА Новости